Landstinget Sörmlands logotyp

DAGS ATT SÖKA organisations- och kulturbidrag!

Dags att söka - organisations- och kulturbidrag

Nu kan kulturföreningar och barn- och ungdomsorganisationer söka bidrag för 2018. Senast den 1 oktober vill vi ha in din ansökan.

Läs mer här!

Välkommen till prisutdelning av Stora historiepriset 2017

Ronny Ambjörnsson

Välkommen till prisutdelningen av Sveriges största historiepris. 2017 års pris
går till Ronny Ambjörnsson – professor emeritus i idéhistoria. Han får priset bland annat för att konsekvent ha uppmärksammat och spridit folkets idéhistoria både bland forskare och bland den breda allmänheten.

Evenemanget sker en trappa upp i Culturums stora foajé. Vi inleder kl 18.30 med prisutdelning. Därefter samtalar pristagaren med Tobias Svanelid, Vetenskapsradion P1. Det blir boksignering och försäljning av Visdomens hus som Ronny Ambjörnsson har skrivit tillsammans med Mohammad Fazlhashemi.
Därefter mingel med tilltugg. Fri entré! (men begränsat antal platser)

- Historiska kunskaper är viktiga för att förstå sin samtid och för att ge perspektiv på det som händer i vårt samhälle idag, säger Karin Lindvall, länsmuseichef på Sörmlands museum. Ronny Ambjörnsson har med sin forskning och sin förmåga att sprida dessa utanför de akademiska kretsarna definitivt bidragit till att visa historiens relevans för många människor.

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Det instiftades 1994 av Nyköpings kommun. Från och med 2003 delas priset ut gemensamt av Sörmlands museum och Kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun.

Tisdagen 19 september kl 18.30-20.30 på Culturum, Hospitalsgatan 4 i Nyköping.

Länk till Sörmlands museum

NY CHANS ATT SÖKA!

Referensgrupp

Sörmlands kulturliv behöver dig! Är du kulturaktör - yrkesutövare eller ideell - och engagerad i länets kultur? Har du erfarenhet av samarbete i olika kultursammanhang och vill vara med och diskutera Sörmlands kulturliv? Då kan du anmäla intresse för att ingå i Samkultur Sörmlands nya referensgrupp. Sista ansökningsdag 30 september.

Läs mer här!

Dags att söka kulturstipendium

Dags att söka kulturstipendium

Förra året delade landstinget ut 150 000 kr till kulturstipendiater. Vill du bli en av 2017 års kulturstipendiater? Skicka då in en ansökan!

Läs mer om kulturstipendiet här

Stora historiepriset 2017 går till Ronny Ambjörnsson

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2017 till Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria. Ronny Ambjörnsson är förutom idéhistoriker också författare och skribent. Hans breda bokproduktion omfattar flera litterära genrer, biografi, historia, filosofi, barnböcker och dramatik.

Läs mer på Sörmlands museum

Ny verksamhetschef på Länsbibliotek Sörmland

Bild på ny verksamhetschef på Länsbibliotek Sörmland 2017

Ny verksamhetschef för Länsbibliotek Sörmland från och med första april är Lotta Åstrand. Lotta Åstrand har de senaste femton åren arbetat som chef och ledare i olika roller på Karolinska Institutets Universitetsbibliotek.

Länsbibliotek Sörmlands nya verksamhetschef

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland

Kommuner och landsting ska enligt bibliotekslagen ha biblioteksplaner. Kungliga biblioteket tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna är ansvariga för att följa upp hur biblioteksplanerna används.

Landstinget Sörmlands biblioteksplan innehåller all biblioteksverksamhet som landstinget är huvudman för.

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016 - 2018

Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling i Sörmland

Med statistik, poesi och intervjuer med biblioteksmedarbetare på lokal och regional nivå har Länsbibliotek Sörmland under hösten 2015 undersökt den mångspråkiga biblioteksverksamheten i länet. Resultatet har sammanställts i Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling - en rapport om mångspråkig biblioteksverksamhet i Sörmland. Rapporten speglar folkbibliotekens kapacitet och betydelse i ett samhälle präglat av flerspråkighet. Den synliggör också strukturell problematik och utmaningar när det gäller språklig och kulturell kompetens. Rapporten ställer också frågor om vems berättelser och vems språk som tillåts ta plats, och på vilka premisser.

Kontakta Länsbibliotek Sörmland om du önskar en tryckt version av rapporten.

Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling - en rapport om mångspråkig biblioteksverksamhet i Sörmland

Lättläst Sörmland

Del av ett ansikte med texten Lättläst Sörmland på.

Lättläst Sörmland är en ny tidning på lätt svenska.
I tidningen kan du läsa om vad som händer i Sörmland.
Du kan både lyssna och ladda ner tidningen.
Du kan också läsa tidningen som PDF-fil.

Läs mer om Lättläst Sörmland

Kontakt

Telefon: 0155-24 50 00Besöksadress: Östra Trädgårdsgatan 2Hitta till ossPostadress: Box 314
611 26 NYKÖPING
Fax: 0155-28 55 42E-post
Verksamhetsomr chefMikael PaloFörvaltningschef för Kultur & Utbildning Sörmland, Mikael PaloTelefon arbete: 0155-24 57 84E-post

Kulturplan 2015-2018, reviderad 2016-04-26

Kulturplan_2015-2018_forstasida

Handlingsplan 2017

Handlingsplan 2017