Landstinget Sörmlands logotyp

Undermeny

Länsbibliotek Sörmland

Alla i Sörmland ska ha likvärdig tillgång till litteratur, information och biblioteksservice. Länsbibliotek Sörmland driver regional biblioteksverksamhet och producerar taltidningar.

 

Bokjuryprisutdelning i EskilstunaDet finaste priset man kan få, eftersom det utses av barnen!

Så säger en av årets vinnare, författaren Martin Widmark om Bokjurypriset, som han tilldelats  tillsammans med Helena Willis för boken Fängelsemysteriet, vinnaren i kategorin kapitelböcker 6-9 år. Bokjurypriset delades i år ut för allra sista gången på en festlig gala på teatern i Eskilstuna den 22 april.

På plats i publiken fanns 309 barn, de flesta från Eskilstuna, men också ett gäng som tagit bussen från Trosa tillsammans med sina bibliotekarier. I Trosa har biblioteket arbetat intensivt med Bokjuryn och många barn och unga har röstat på sina favoritböcker. Prisutdelningen inleddes under stort jubel av en hemliga gäst, som visade sig vara barntvprogramledaren Beppe Singer.

Vinnarna av Bokjurypriset presenterades på teaterscenen av barn från skolor runt om i Eskilstuna, från årskurs 2 till gymnasiet. Barnen sprättade kuvert, ställde frågor till författarna och spelade upp en mycket högtidlig trumpetfanfar helt i Nobelbankettklass på scenen.

Om Bokjuryn
Bokjuryn riktar sig till alla barn och unga upp till 19 år som kan vara med och rösta. Varje deltagare får rösta på max fem stycken favoriter bland alla barn- och ungdomsböcker som kommit ut under året.  Bokjuryåret börjar i september med att Barnbokskatalogen kommer ut. Det är en katalog som Sveriges Kulturråd ger ut och som innehåller ett urval av årets publicerade barn- och ungdomsböcker.

Bokjuryn har funnits i Sverige sedan 1997. Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna. Det är Sveriges Kulturråd som finansierar Bokjuryn. Kultur i Väst och Barnens bibliotek driver Bokjuryn som projekt.

Bokjuryn läggs ner
Samtidigt som författaren Martin Widmark tackar alla barn så mycket för priset passar han på att rikta sig direkt till Kulturrådet med en uppmaning att tänka om och inte lägga ner Bokjuryn. En annan av vinnarna som korades av barnen på Eskilstuna teater håller med Martin Widmark; "Bokjuryn är den bästa barnbokstävlingen i landet!" säger författaren Åsa Lind, som tillsammans med Per Gustavsson skrivit Äskil äter träd, vinnaren i kategorin bilderböcker. Nu läggs Bokjuryn, som i år genererat 35 500 röster från barn i hela landet, alltså ner av Kulturrådet. Läs mer om hur Kulturrådet kommer att förändra Barnbokskatalogen i tidskriften Framsidan

Dagens värdar Camilla Lord och Helena Nilsson från Lässatsningen i Eskilstuna kommun utanför Eskilstuna teater
Dagens värdar Camilla Lord och Helena Nilsson från Lässatsningen i Eskilstuna kommun utanför Eskilstuna teater

Den allra sista Bokjuryfinalen går till historien som en uppskattad tillställning, arrangerad av Kultur i Väst och Lässatsningen i Eskilstuna kommun. Fler av 2015 års vinnare hittar du här:
Barnens bibliotek

___________________________________


Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling


Samhällets syn på flerspråkighet och språkliga minoriteter får konsekvenser. Bibliotek har samtidigt makt att synliggöra många berättelser och skapa möten mellan människor, epoker och kulturer. Men vems berättelser och vems språk tillåts ta plats, och på vilka premisser?

Med statistik, poesi och intervjuer med biblioteksmedarbetare på lokal och regional nivå har Länsbibliotek Sörmland under hösten 2015 undersökt den mångspråkiga biblioteksverksamheten i länet. Rapporten speglar folkbibliotekens kapacitet och betydelse i ett samhälle präglat av flerspråkighet. Men också strukturell problematik och utmaningar när det gäller språklig och kulturell kompetens synliggörs.  

Rapporten består av en tematiskt indelad nulägesbild där beskrivningar och reflektioner utgår från:

 • Språklig sammansättning och kartläggning av lokalsamhället
 • Biblioteket som plats för möten och lärande
 • Språklig och kulturell kompetens i ett biblioteksperspektiv
 • Mediesamverkan i Sörmland
 • Teckenspråk och tillgängliga medier på andra språk än svenska
 • Nationella minoritetsspråk och bibliotek
 • Läs- och litteraturfrämjande på många språk

Rapporten föreslår ett antal utvecklingsområden. Dessa utgår från att den regionala biblioteksverksamheten i Sörmland prioriterar insatser som möjliggör för folkbiblioteken att forma en samtida interkulturell biblioteksverksamhet där mångfalder av språk, möten och berättelser får ta plats.

Tack alla ni som ställde upp på intervjuer!

Vill du läsa rapporten? Ta kontakt med Victoria Lagerkvist

______________________________________________________

Lättläst Sörmland

Lättläst Sörmland är en ny tidning på lätt svenska.
I tidningen kan du läsa om vad som händer i Sörmland.
Du kan både lyssna och ladda ner tidningen.
Du kan också läsa tidningen som PDF-fil. 
Läs mer

_____________________________________________________


Tack & bock!

Stort tack till alla er som tog möjligheten att vara med och påverka innehållet och utformningen av årets Formatdag, er input är guld värd!
Utifrån era förslag och synpunkter håller nu arbetsgruppen på att undersöka olika upplägg som kommer presenteras i inbjudan, som skickas ut i september.

Du kan redan nu fundera på vem eller vilka inom biblioteks Norden som du skulle vilja nominera till Årets Innovatör alternativt Årets Nytänkare 2016

Ses på Stadsbiblioteket i Västerås den 17 november 2016

Väl mött!
/Arbetsgruppen

Logga för Formatdagarna
_______________________________________________________

Ny säsong av Litterära Caféer!

 Fotografer till bildcollaget är: Maria Annas, Bingo Rimér, Peter Knutson, Caroline Andersson, Jasmin Storch, Ulla Montan, Martin Stenmark, Peter Lingden

Toppa en fantastisk läsupplevelse med att träffa författaren i verkligheten! Att få höra berättelsen bakom, ta del av tankar kring författarskapet och få dina frågor besvarade ger läsningen en ny dimension.

Denna säsong, som är den nittonde i ordningen, möter du åtta aktuella författare inom olika genrer. Välkommen till en intressant och inspirerande stund!

Aktuella denna säsong är Kristina Sandberg, Sofie Sarenbrant, Christoffer Carlsson, Katarina Wennstam, Karolina Ramqvist, Doris Dahlin, Hans Gunnarsson och Anders De la Motte.

Fotografer till bildcollaget är: Maria Annas, Bingo Rimér, Peter Knutson, Caroline Andersson, Jasmin Storch, Ulla Montan, Martin Stenmark, Peter Lingden
 
Ladda ner hela programmet här:

Litterära caféer är ett samarbete mellan studieförbundens länsorganisationer, Länsbildningsförbundet, Länsbiblioteket  och biblioteken i Sörmland. Vid arrangemangen har biblioteken ofta lokala samarbetspartners såsom  studieförbund och Trosabygdens Kulturråd.

______________________________________________________

Ny verksamhetschef för Länsbibliotek Sörmland 

Bild av Erik Peurell, verksamhetschef Länsbibliotek Sörmland Foto Sarah Nikkanen

Erik Peurell, Stockholm, blir ny verksamhetschef på Länsbibliotek Sörmland. Han efterträder Ulla Solsmo, som valt att gå till egen konstnärligt inriktad verksamhet.

– Det är glädjande för oss att Erik antar utmaningen som ny verksamhetschef hos oss. Eriks erfarenheter kommer att vara till godo för länsbiblioteket, för länets alla bibliotek och för medarbetarna och medborgarna i länet, säger Mikael Palo, kultur- och utbildningschef vid Landstinget Sörmland. Vi ser Erik som en angelägen och stark del i det fortsatta gemensamma utvecklingsarbetet inom förvaltningen. Både hans yrkeskompetens, mångåriga arbete i statlig tjänst, goda kunskaper om kulturens effekter och hans personliga intressen kommer att vara en tillgång för det regionala arbetet i länet.
 
– Jag ser mycket fram emot att få jobba med biblioteksfrågor just som regeringen aviserat en satsning på området och då läsfrämjande visat sig vara viktigare än någonsin, säger Erik Peurell.  Att kunna arbeta konstområdesöverskridande inom ramen för kultursamverkansmodellen känns också lockande.
 
Erik kommer närmast från Myndigheten för kulturanalys, där han varit stf myndighetschef och haft ansvaret för en del av de större uppdragen relaterat till kultursektorn. Han har dessförinnan arbetat på Kulturrådet och Kulturdepartementet. Erik har en relevant och bred bakgrund i sitt yrkesliv och har disputerat i litteraturvetenskap. Erik är 48 år och bor i Älvsjö.
 
Erik började på länsbiblioteket den 1 juni 2015.
 
Varmt välkommen till Sörmland Erik! 
 
_____________________________________________________________

E-postlistan DE500

DE500 är en e-postlista för biblioteksmedarbetare i Sörmland, Västmanland och Örebro län. Det är en del av Dela & Lär.

Börja prenumerera

 • Skicka ett e-mail till listserv @ listserv.kb.se
 • Skriv inget i ämnesfältet
 • Skriv följande i meddelandefältet: SUBSCRIBE DE500 Fornamn Efternamn
  Exempel: SUBSCRIBE DE500 Annika Norlin

Om du vill avsluta din prenumeration

Behöver du hjälp? Kontakta Susanna Frisk .

Kontakt

Telefon: 016-16 69 03Besöksadress: Kriebsensgatan 4Postadress: Box 17
631 02 Eskilstuna
E-post
LänsbibliotekarieErik PeurellTelefon arbete: 016-16 69 03

På gång på Länsbiblioteket 2016

Webbanner på gång 2016

Tidningen Lättläst Sörmland

Lättläst Sörmland

Sörmlands taltidning

Genväg till Taltidning

Dela & Lär

Biblioteksrummet.se

Bild från sajten Biblioteksrummet.se

Länsbiblioteket på Facebook

Följ oss på twitter!

Banners