Landstinget Sörmlands logotyp

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter

2017-03-10

Sedan i augusti i fjol har antalet sjukdomsfall av magsjuka som orsakas av bakterien campylobacter ökat kraftigt i hela Sverige. Campylobacter är den vanligaste anledningen till bakterieorsakad magsjuka i Sverige.

Nationella myndigheter har påbörjat utredning av orsaken och det har framkommit att det finns en stark misstanke om att färsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

I Sverige rekommenderas, sedan många år, att kycklingkött ska serveras väl genomstekt. Vid tillagning ska man inte använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till övriga ingredienser. De som lagar maten ska vara noga med sin handhygien.

Allmänheten uppmanas att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling, eller att undvika denna produkt helt, för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion. Nedfrysning av färsk kyckling före tillagning kan vara ytterligare ett alternativ som minskar antalet bakterier.