Landstinget Sörmlands logotyp

Undermeny

Länsbibliotek Sörmland

___________________________________

BokjuryprisutdelningDet finaste priset man kan få, eftersom det utses av barnen!

Så säger en av årets vinnare, författaren Martin Widmark om Bokjurypriset, som han tilldelats  tillsammans med Helena Willis för boken Fängelsemysteriet, vinnaren i kategorin kapitelböcker 6-9 år. Bokjurypriset delades i år ut för allra sista gången på en festlig gala på teatern i Eskilstuna den 22 april.

På plats i publiken fanns 309 barn, de flesta från Eskilstuna, men också ett gäng som tagit bussen från Trosa tillsammans med sina bibliotekarier. I Trosa har biblioteket arbetat intensivt med Bokjuryn och många barn och unga har röstat på sina favoritböcker. Prisutdelningen inleddes under stort jubel av en hemliga gäst, som visade sig vara barntvprogramledaren Beppe Singer.

Vinnarna av Bokjurypriset presenterades på teaterscenen av barn från skolor runt om i Eskilstuna, från årskurs 2 till gymnasiet. Barnen sprättade kuvert, ställde frågor till författarna och spelade upp en mycket högtidlig trumpetfanfar helt i Nobelbankettklass på scenen.

Om Bokjuryn
Bokjuryn riktar sig till alla barn och unga upp till 19 år som kan vara med och rösta. Varje deltagare får rösta på max fem stycken favoriter bland alla barn- och ungdomsböcker som kommit ut under året.  Bokjuryåret börjar i september med att Barnbokskatalogen kommer ut. Det är en katalog som Sveriges Kulturråd ger ut och som innehåller ett urval av årets publicerade barn- och ungdomsböcker.

Bokjuryn har funnits i Sverige sedan 1997. Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna. Det är Sveriges Kulturråd som finansierar Bokjuryn. Kultur i Väst och Barnens bibliotek driver Bokjuryn som projekt.

Bokjuryn läggs ner
Samtidigt som författaren Martin Widmark tackar alla barn så mycket för priset passar han på att rikta sig direkt till Kulturrådet med en uppmaning att tänka om och inte lägga ner Bokjuryn. En annan av vinnarna som korades av barnen på Eskilstuna teater håller med Martin Widmark; "Bokjuryn är den bästa barnbokstävlingen i landet!" säger författaren Åsa Lind, som tillsammans med Per Gustavsson skrivit Äskil äter träd, vinnaren i kategorin bilderböcker. Nu läggs Bokjuryn, som i år genererat 35 500 röster från barn i hela landet, alltså ner av Kulturrådet. Läs mer om hur Kulturrådet kommer att förändra Barnbokskatalogen i tidskriften Framsidan

Dagens värdar Camilla Lord och Helena Nilsson från Lässatsningen i Eskilstuna kommun utanför Eskilstuna teater
Dagens värdar Camilla Lord och Helena Nilsson från Lässatsningen i Eskilstuna kommun utanför Eskilstuna teater

Den allra sista Bokjuryfinalen går till historien som en uppskattad tillställning, arrangerad av Kultur i Väst och Lässatsningen i Eskilstuna kommun. Fler av 2015 års vinnare hittar du här:
Barnens bibliotek

___________________________________


Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling


Samhällets syn på flerspråkighet och språkliga minoriteter får konsekvenser. Bibliotek har samtidigt makt att synliggöra många berättelser och skapa möten mellan människor, epoker och kulturer. Men vems berättelser och vems språk tillåts ta plats, och på vilka premisser?

Med statistik, poesi och intervjuer med biblioteksmedarbetare på lokal och regional nivå har Länsbibliotek Sörmland under hösten 2015 undersökt den mångspråkiga biblioteksverksamheten i länet. Rapporten speglar folkbibliotekens kapacitet och betydelse i ett samhälle präglat av flerspråkighet. Men också strukturell problematik och utmaningar när det gäller språklig och kulturell kompetens synliggörs.  

Rapporten består av en tematiskt indelad nulägesbild där beskrivningar och reflektioner utgår från:

  • Språklig sammansättning och kartläggning av lokalsamhället
  • Biblioteket som plats för möten och lärande
  • Språklig och kulturell kompetens i ett biblioteksperspektiv
  • Mediesamverkan i Sörmland
  • Teckenspråk och tillgängliga medier på andra språk än svenska
  • Nationella minoritetsspråk och bibliotek
  • Läs- och litteraturfrämjande på många språk

Rapporten föreslår ett antal utvecklingsområden. Dessa utgår från att den regionala biblioteksverksamheten i Sörmland prioriterar insatser som möjliggör för folkbiblioteken att forma en samtida interkulturell biblioteksverksamhet där mångfalder av språk, möten och berättelser får ta plats.

Tack alla ni som ställde upp på intervjuer!

Vill du läsa rapporten? Ta kontakt med Victoria Lagerkvist

______________________________________________________

Lättläst Sörmland

Lättläst Sörmland är en ny tidning på lätt svenska.
I tidningen kan du läsa om vad som händer i Sörmland.
Du kan både lyssna och ladda ner tidningen.
Du kan också läsa tidningen som PDF-fil. 
Läs mer

_____________________________________________________


Tack & bock!

Stort tack till alla er som tog möjligheten att vara med och påverka innehållet och utformningen av årets Formatdag, er input är guld värd!
Utifrån era förslag och synpunkter håller nu arbetsgruppen på att undersöka olika upplägg som kommer presenteras i inbjudan, som skickas ut i september.

Du kan redan nu fundera på vem eller vilka inom biblioteks Norden som du skulle vilja nominera till Årets Innovatör alternativt Årets Nytänkare 2016

Ses på Stadsbiblioteket i Västerås den 17 november 2016

Väl mött!
/Arbetsgruppen

Logga för Formatdagarna
Syntolkning: Bild på Fomatdagsloggan och övriga samverkanspartners loggor
_______________________________________________________


Tack alla som deltog i de två regionala studiedagarna 

om talböcker och tillgängliga medier!


Hörlurar och iPad Foto: MTM/Apelöga 
Syntolkning: Bild på surfplatta med appen legimus och hörlurar. Foto: MTM/Apelöga

Ungefär 100 lärare, skolbibliotekarier, folkbibliotekarier, specialpedagoger  m fl fick lära sig mer om talböcker om tillgängliga medier för barn och unga med läsnedsättning samt om de regionala projekten Bokrecept, Boktips på film och nyheten app för syntolkning av film. Vi återkommer till alla deltagare för att följa upp dagarnas innehåll och effekt!

_______________________________________________________

Vi välkomnar Victoria Lagerkvist till Sörmland!

Victoria

Victoria kommer att arbeta som bibliotekskonsulent med frågor om tillgänglighet och mångfald under hösten 2015. Victorias främsta uppgift i höst är att ta fram en plan för samverkan kring mångspråks- och mångfaldsfrågor på de sörmländska biblioteken.  

 Varmt välkommen Victoria!

_______________________________________________________

Ny säsong av Litterära Caféer!

 Fotografer till bildcollaget är: Maria Annas, Bingo Rimér, Peter Knutson, Caroline Andersson, Jasmin Storch, Ulla Montan, Martin Stenmark, Peter Lingden

Toppa en fantastisk läsupplevelse med att träffa författaren i verkligheten! Att få höra berättelsen bakom, ta del av tankar kring författarskapet och få dina frågor besvarade ger läsningen en ny dimension.

Denna säsong, som är den nittonde i ordningen, möter du åtta aktuella författare inom olika genrer. Välkommen till en intressant och inspirerande stund!

Aktuella denna säsong är Kristina Sandberg, Sofie Sarenbrant, Christoffer Carlsson, Katarina Wennstam, Karolina Ramqvist, Doris Dahlin, Hans Gunnarsson och Anders De la Motte.

Fotografer till bildcollaget är: Maria Annas, Bingo Rimér, Peter Knutson, Caroline Andersson, Jasmin Storch, Ulla Montan, Martin Stenmark, Peter Lingden
 
Ladda ner hela programmet här:

Litterära caféer är ett samarbete mellan studieförbundens länsorganisationer, Länsbildningsförbundet, Länsbiblioteket  och biblioteken i Sörmland. Vid arrangemangen har biblioteken ofta lokala samarbetspartners såsom  studieförbund och Trosabygdens Kulturråd.

______________________________________________________

Ny verksamhetschef för Länsbibliotek Sörmland 

Bild av Erik Peurell, verksamhetschef Länsbibliotek Sörmland Foto Sarah Nikkanen

Erik Peurell, Stockholm, blir ny verksamhetschef på Länsbibliotek Sörmland. Han efterträder Ulla Solsmo, som valt att gå till egen konstnärligt inriktad verksamhet.

– Det är glädjande för oss att Erik antar utmaningen som ny verksamhetschef hos oss. Eriks erfarenheter kommer att vara till godo för länsbiblioteket, för länets alla bibliotek och för medarbetarna och medborgarna i länet, säger Mikael Palo, kultur- och utbildningschef vid Landstinget Sörmland. Vi ser Erik som en angelägen och stark del i det fortsatta gemensamma utvecklingsarbetet inom förvaltningen. Både hans yrkeskompetens, mångåriga arbete i statlig tjänst, goda kunskaper om kulturens effekter och hans personliga intressen kommer att vara en tillgång för det regionala arbetet i länet.
 
– Jag ser mycket fram emot att få jobba med biblioteksfrågor just som regeringen aviserat en satsning på området och då läsfrämjande visat sig vara viktigare än någonsin, säger Erik Peurell.  Att kunna arbeta konstområdesöverskridande inom ramen för kultursamverkansmodellen känns också lockande.
 
Erik kommer närmast från Myndigheten för kulturanalys, där han varit stf myndighetschef och haft ansvaret för en del av de större uppdragen relaterat till kultursektorn. Han har dessförinnan arbetat på Kulturrådet och Kulturdepartementet. Erik har en relevant och bred bakgrund i sitt yrkesliv och har disputerat i litteraturvetenskap. Erik är 48 år och bor i Älvsjö.
 
Erik började på länsbiblioteket den 1 juni.
 
Varmt välkommen till Sörmland Erik! 
 
_____________________________________________________________

Bookworms logga

BOOKWORMS BOKKOLLO 20-21 MARS 2015 

Årets bokkollo lockade över 30 läs- och skrivsugna barn och unga från bibliotekens populära Bookwormsklubbar från skilstuna, Gnesta, Mariefred, Stallarholmen, Strängnäs och Åkers Styckebruk. Specialinbjuden gäst var Ingela Korsell, en av författarna till den magiska berättelsen och bokserien PAX, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred. Läs mer i pressmeddelandet
_____________________________________________________________

Läsfrämjande på fyra hjul

Läns- och regionbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro län erbjuder alla kommuner att använda berättelsevagnen Bubblan - berättelser på väg i sin uppsökande barnbiblioteksverksamhet.

Syftet med Bubblan är att inspirera barn och ungas egna berättande. Bubblan rullar till platser där många barn och unga finns på sin fritid. Vi hoppas Bubblan kan bidra till verksamhetsutveckling, ökat samarbete i kommunen med andra aktörer och att ni når fler barn och unga.


Mer om Bubblan
Ständigt denna Bubbla! 
_____________________________________________________________
 

Utan språk cop. Läsrörelsen

Nystart för BERÄTTA, LEKA, LÄSA

Under våren deltar förskolor och bibliotek i Eskilstuna, Gnesta, Strängnäs och Trosa i Läsrörelsens projekt BERÄTTA, LEKA, LÄSA.
_____________________________________________________________

Mejlnätverket DE500

Önskar du gå med i mejlnätverket DE500, ett nätverk för bibliotekspersonal i Västmanland, Sörmland och Örebro län, skicka en förfrågan till susanna...@dll.se

 

För att gå ur, skicka ett tomt mejl till: DE500-signoff-requestLISTSERV.KB.SE

_________________________________________________________

  


bubblan
Bubblans turnéplan under sommaren 2014
6 juni – Norberg, Västmanland
9-15 juni – Skultuna, Västmanland
16-18 juni – Hallstahammar, Västmanland
21-25 juli – Torshälla, Sörmland
4-17 augusti – Lindesberg, Örebro
28 augusti-1 september – Kungsör, Västmanland

För mer information om tid och plats där bubblan kommer befinna sig – ring respektive bibliotek.

___________________________________________________________
 

Föreläsning om event/arrangörskap

Nyköping: Onsdag 9 april kl. 17-20 i Åhuset, Östra Trädgårdsgatan 2
Eskilstuna: Torsdag 10 april kl. 14–17 på Eskilstuna StadsbibliotekVälkommen på föreläsning med Claes Jonsson. Föreläsningen ger inspiration, kunskap och konkreta verktyg som du och dina kollegor kan använda för att utveckla, marknadsföra och bättre genomföra arrangemang och event. Det finns även utrymme för erfarenhetsbyte.

För mer information och anmälan – kontakta kultursamordnare Ulla Allmér på ulla.a...@dll.se
Sista anmälningsdag har passerat

Fortbildningen är kostnadsfri och vi bjuder på fika

________________________________________________________________
Inbjudan Bubblan – berättelser på väg 2014
Bubblan

Länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro län inbjuder alla kommuner att använda Bubblan i sin uppsökande verksamhet 2014. Bubblans syfte är att inspirera barn och unga till att skapa och ta del av berättelser, med Barnkonventionen som grund, på platser där många barn och unga finns på sin fritid.

  

Intresseanmälan att använda Bubblan bör vara väl förankrad hos respektive chef. Förutom den tid ni vill ha Bubblan i er kommun/stadsdel bör ni räkna med god tid för att planera verksamheten samt hämta och lämna vagn och utrustning utanför Eskilstuna. Bubblan bör bemannas av minst två personer och man behöver ha en stor bil att packa i när man hämtar den.

 

27 mars senast vill vi ha er intresseanmälan

Den ska innehålla uppgifter om på vilket sätt ni vill arbeta med Bubblan, vilken målgrupp ni vänder er till, ev. samarbetspartners, datum och plats dit ni planerar att åka med Bubblan. Fyll i bifogad intresseanmälan och skicka via e-post till din konsulent senast 27 mars.


Intresseanmälan för Bubblan 2014

Skicka detta dokument ifyllt till din kontaktperson på länsbiblioteket (senast den 27 mars) OBS. sista anmälningsdag har passerat

Sörmland                            ingrid.k...@dll.se
Västmanland                      emma.r...@ltv.se
Örebro län                          silvia.b...@orebroll.se

_______________________________________________________________

Ny bibliotekslag antagen av Riksdagen

Lagen träder i kraft den 1 januari 2014

Den nya Bibliotekslagen är nu antagen av Riksdagen. Kungliga biblioteket har tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna sammanställt två skrifter som ska vara ett stöd för den kommunala biblioteksverksamheten. 

Skriften Biblioteksplan 2.0

Det har under åren funnits många olika uppfattningar om vad en biblioteksplan är och vad den ska innehålla eftersom det är upp till varje huvudman inom kommun eller landsting att utforma sin biblioteksplan. Det här är en liten skrift för dig som vill ha tips på hur andra gör, vad lagstiftarna avsåg och några ”komihåg” för vad som kan vara bra att tänka på när man utformar en biblioteksplan som är kopplad till den nya biblioteklagen som gäller från 2014. En behovsinventering har gjorts och dessa stöd var de mest efterfrågade.

Skriften Nyckeltal 1.0

Vilken kommun satsar mest på sin folkbiblioteksverksamhet? En kommun satsar 3 miljoner, en annan 44. Svaret verkar vid en första anblick vara uppenbart. Eller, kanske inte? Om vi använder oss av nyckeltal istället så blir bilden en annan. Den första kommunen satsar 638 kronor per invånare och den andra 322 kronor. Den här skriften är till för dig som arbetar med att följa upp folkbiblioteksverksamhet eller som formulerar uppföljningsbara mål i biblioteksplaner.

Du kan läsa mer på 
KB:s blogg om biblioteksstatistik
__________________________________________________________

Bild på foldern för BERÄTTA, LEKA, LÄSA från Läsrörelsen

BERÄTTA, LEKA, LÄSA
Den 27 augusti gick startskottet för projektet BERÄTTA, LEKA, LÄSA som syftar till att ge de yngsta barnen en extra skjuts i sin språkutveckling. Projektet riktar sig till barn i åldrarna 1-3 år samt deras föräldrar och innebär fortbildning av personal inom förskolan och folkbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro län.

Leder projektet gör den ideella organisationen Läsrörelsen. De har fått 3,8 mkr från Allmänna Arvsfonden för att genomföra BERÄTTA, LEKA, LÄSA i samarbete med länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro län. Projektet pågår t o m våren 2015 i samtliga tre län.

Alla kommuners förskolor och folkbibliotek kommer att erbjudas att delta i projektet. Inbjudningar skickas ut av Läsrörelsen terminsvis.

De sörmländska kommunerna:
Hösten 2013 deltar Nyköping och Oxelösund. seminarier för deltagarna 18 september och 13 november. 
Våren 2014 deltar Flen och Eskilstuna. Semniarier för deltagarna den 5 februari och den 9 april.  
Hösten 2014 deltar Katrineholm (i mindre utsträckning) och Vingåker.
Våren 2015 deltar Eskilstuna, Gnesta, Strängnäs och Trosa.

Ladda upp skriften om
BERÄTTA, LEKA, LÄSA   
Läs mer om Läsrörelsen 
HÄR
 ___________________________________________________________

Bubblanrapporten

Nu är den här - Bubblanprojektets rapport med utvärdering

I rapporten "Ständigt denna Bubbla - om mobil lässtimulans i tre län" finns allt att läsa om Bubblans tre år som lässtimulerande projekt, inklusive en utvärdering. 
Ladda upp rapporten
Läs om seminariet på Biblioteksdagarna


KompoBib 2020 rapport

 

KompoBib 2020 - rapporten

Nu har vi rapporterat in till ESF och väntar på deras godkännande.
En lite mer populär rapport finns för att sprida till alla som vill veta lite mer om projektet, vilka tankar som det fött och hur fortsättningen kan se ut.

Läs rapporten här 

___________________________________________________________

Bibliotek 2012 - Folkbibliotek, Forskningsbibliiotek, Sjukhusbibliotek

Nu finns den här - statistiken för 2012. Läs rapporten här!

Om ni enkelt vill se en sammanställning om Sörmland, titta här.

___________________________________________________________  

Ny inspirationssajt om utvecklingen av biblioteksrummet

Förstasidan på biblioteksrummet.se

Välkomen   att ta del av stora inspirerande tankar om konsten att utveckla biblioteksrummet på nya och spännande sätt! Hur kan man locka biblioteksbesökarna att stanna lite längre? Hur tänker egentligen en arkitekt? Hur kan man använda ny teknik för orientering i rummet och hur skapar man ett bibliotek där alla hittar?
biblioteksrummet.se 


Nu finns Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2013 - 2015

Planen antogs, i de delar som berör nämndens områden, av Nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet den 28 mars 2013.

Läs planen här! 
___________________________________________________________

Kulturrådet uppmärksammar sörmländska läsfrämjande projekt


BOOKworms
BOOKworms och Bubblan - berättelser på väg uppmärksammas på Kulturrådets nationella webb för barn- och ungdomskultur Bolla.se


Forskningsinitierande stöd till konsulent vid Länsbibliotek Sörmland

Svensk Biblioteksförenings forskningsinitierande stöd för 2013 går till Länsbibliotek Sörmlands bibliotekskonsulent Lisa Börjesson. Stödets syfte är att "öka antalet ansökningar med biblioteksrelevanta frågeställningar till ordinarie forskningsfinansiärer samt förbättra utsikterna till att ansökningarna beviljas". Lisa Börjessons forskningsintresse rör KBs och länsbibliotekens gemensamma uppdrag att följa upp hur planer för biblioteksverksamheter utformas och används.

Läs ansökningstexten Svensk Biblioteksförenings forskningsinitierande stöd 2013.

___________________________________________________________

___________________________________________________________


  

 

 

Kontakt

Telefon: 016-16 69 03Besöksadress: Kriebsensgatan 4Postadress: Box 17
631 02 Eskilstuna
E-post

På gång på Länsbiblioteket 2016

Webbanner på gång 2016

Länsbiblioteket på Facebook

Verksamhetschef

Erik Peurell Telefon: 016 - 16 69 03 Mobil: 072 - 233 48 41

Litterära Caféer 2015-2016

Banner för Litterära Cafeer Foto:Bingo Rimér

Dela & Lär

Sörmlands taltidning

Genväg till Taltidning

Bubblan på facebook

Bubblan

Genväg till Bubblan

Dela & Lärs youtubekanal

Utan språk är du körd fortsätter ...

Genväg till Utan språk är du körd!

Biblioteksrummet.se

Bild från sajten Biblioteksrummet.se

Följ oss på twitter!

Banners

Länsbiblioteket på YouTube

Genväg till länsbibliotekets YouTubekanal

Nationell samverkan

Länk till KB:s webbplats om nationell samverkan