Landstinget Sörmlands logotyp

Undermeny

Asyl- och migranthälsan Sörmland

Asyl- och migranthälsan startade i januari 2016 och drivs av Hälsoval. Till en början bestod uppgifterna av att utföra hälsosamtal på asylsökande men numera arbetar sjuksköterskorna med att informera nyanlända om hälsa.

Hälsostöd

Hälsostöd ges till nyanlända och ensamkommande skolungdomar med betoning på psykisk hälsa. Sköterskorna har startat grupper på Eskilstunas gymnasieskolor och varje grupp träffas fem gånger och har olika teman.

  • Fysisk hälsa (kost och motion)
  • Psykisk hälsa (stress och sömn)
  • Sexuell hälsa (relationer)
  • Tobak, alkohol och narkotika
  • Värderingar och rättigheter (barnkonventionen och mänskliga rättigheter)

Syftet med hälsostöd är att öka ungdomarnas kunskap, informera om vart de ska vända sig, ge dem verktyg och kunskap om vad de själva kan göra för att stärka sin hälsa. Projektet kommer att pågå i ett år och finansieras av Landstinget Sörmland, Samordningsförbundet RAR i Sörmland och Eskilstuna Kommun.

Hälsoskola

Hälsoskola är en framgångsrik arbetsmodell kring nyanlända och hälsa och består av tio utbildningstillfällen á tre timmar inom olika temaområden, där sakkunniga som läkare, sjukgymnast, dietist och kurator blir inbjudna för att prata om sin profession. En sjuksköterska från Asyl- och migranthälsan håller i hälsoskolan i Oxelösund och Nyköping. Vid alla tillfällen används en platstolk. Syftet med hälsoskola är att öka kunskapen om egenvård och om hälso- och sjukvården hos nyanlända i etableringen.

Stadsmissionshälsan

Sedan maj 2018 finns sköterskor från Asyl- och migranthälsan på plats på Stadsmissionen i Eskilstuna varje onsdagseftermiddag. De kan ge stöd och råd och hjälpa dem som behöver vidare till läkare

Eftersökning av pengar

Några av våra sköterskor jobbar med att eftersöka pengar för kostnadskrävande och varaktig vård av asylsökande. Målet är att landstinget ska få tillbaka pengar från Migrationsverket för den som vårdats.

Kontakt

Administratör 016-10 43 51  samt 10 43 62.

Postadress

Asyl- och migranthälsan Sörmland
Mälarsjukhuset
631 88  Eskilstuna