Landstinget Sörmlands logotyp

Undermeny

Osteoporosmottagningen (benskörhet) Kullbergska sjukhuset

 

På Medicinkliniken Geriatriska Rehabiliteringssektionen, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, finns länets enda osteoporosmottagning. Här har vi möjlighet att utreda och behandla patienter med misstänkt osteoporos och andra benomsättningsrubbningar. Vi tar emot patienter på remiss från såväl sjukhus, kliniker som primär vård och privatläkarmottagningar. Vi har även möjlighet att mäta bentäthet på barn.

På mottagningen finns en bentäthetsmätare. Detta är en typ av röntgenutrustning, vilken med en mycket låg stråldos (cirka 1/10 av den stråldos som används vid lungröntgenundersökningar) kan ge en god uppfattning om benets täthet och en eventuell risk att drabbas av fraktur. Bentätheten mäts med patienten liggande på en brits med hjälp av en rörlig mätarm i höftled, ländrygg och i en del fall i hela kroppen. Undersökningen är helt smärtfri och tar cirka 10 minuter.
 Undersökningarna görs på röntgenavdelningen.

Mottagningen kan också erbjuda kontakt med läkare med mångårig erfarenhet inom området osteoporos och benomsättningsrubbningar och specialutredningar av komplicerade osteoporosfall hänvisas regelmässigt till denna mottagning.

Vill du ha mer information se 1177.se,  1177.se/benskörhet

 

Kontakt

Telefon: 0150-561 42
VårdenhetschefAndreas J AnderssonAndreas AnderssonTelefon arbete: 0150-561 59