Landstinget Sörmlands logotyp

Invigning av nya Sörmlands museum!

Invigningsbild

Den 24 november slår vi upp dörrarna till nya Sörmlands museum! Välkommen till en helg med ett späckat program för stora och små.

Nya Sörmlands museum blir en spännande, kreativ och händelserik mötesplats för alla. På 13 000 kvadratmeter inomhus och 1 000 kvadratmeter utomhus blir det vernissage av utställningar, seminarier, musikuppträdanden, visningar i berättande magasin, skapande verkstäder, berättarcafé, restaurang, butik och mycket mer – hela helgen!

Läs mer om invigningen här

Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet har lämnat förslag till 2018 års kulturstipendiater

Kulturstipendiater

Vid nämndens sammanträde 4 september lämnades förslag till årets kulturstipendiater. Stipendiaterna utses sedan av landstingsstyrelsen 11 september.

I år har Kultur & Utbildning tagit emot 34 ansökningar/förslag till kulturstipendiater.

Förslag på kulturstipendiater

Stora historiepriset 2018 går till Ida Östenberg

Porträtt av 2018 års vinnare av Stora historiepriset, Ida Östenberg

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2018 till Ida Östenberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet samt forskare vid Kungliga Vitterhetsakademien.

Läs mer på Sörmlands museum

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland

Kommuner och landsting ska enligt bibliotekslagen ha biblioteksplaner. Landstinget Sörmlands biblioteksplan innehåller all biblioteksverksamhet som landstinget är huvudman för. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny biblioteksplan.

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016 - 2018

Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling i Sörmland

Med statistik, poesi och intervjuer med biblioteksmedarbetare på lokal och regional nivå har Länsbibliotek Sörmland under hösten 2015 undersökt den mångspråkiga biblioteksverksamheten i länet. Resultatet har sammanställts i Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling - en rapport om mångspråkig biblioteksverksamhet i Sörmland. Rapporten speglar folkbibliotekens kapacitet och betydelse i ett samhälle präglat av flerspråkighet. Den synliggör också strukturell problematik och utmaningar när det gäller språklig och kulturell kompetens. Rapporten ställer också frågor om vems berättelser och vems språk som tillåts ta plats, och på vilka premisser.

Kontakta Länsbibliotek Sörmland om du önskar en tryckt version av rapporten.

Språk, makt och hållbar biblioteksutveckling - en rapport om mångspråkig biblioteksverksamhet i Sörmland

Kontakt

Telefon: 0155-24 50 00Besöksadress: Tolagsgatan 8Hitta till ossPostadress: Box 314
611 26 NYKÖPING
Fax: 0155-28 55 42E-post
Verksamhetsomr chefMikael PaloFörvaltningschef för Kultur & Utbildning Sörmland, Mikael PaloTelefon arbete: 0155-24 57 84E-post

Kulturplan 2015-2018, reviderad 2016-04-26 (pdf)

Kulturplan 2015-2018 (pdf)

Handlingsplan 2018 (pdf)

Handlingsplan 2018 (pdf)