Landstinget Sörmlands logotyp

Vårdcentraler lyfter kronisk sjukdom på årets hälsovecka

2017-10-12

Gott liv med kronisk sjukdom. Det är temat under årets hälsovecka på länets landstingsdrivna vårdcentraler som börjar på måndag, 16/10. Föreläsningar och praktiska tips om hälsosamma levnadsvanor, som paraffinbad och stolsgympa, är delar av vad som erbjuds.

– Genom att acceptera att jag har MS gjorde jag ett aktivt val. Först då kunde jag börja agera för att må bättre, säger Eva Helmersson som är en av årets föreläsare. 

När Eva Helmersson fick besked om att hon hade MS, multipel skleros, låste hon in sig på toaletten på sjukhuset och bröt ihop. Men det tog inte lång tid innan hon bestämde sig för att inte låta sjukdomen vinna över henne.

Under årets hälsovecka kan du bland annat få praktiska tips om hur du förbättrar din sömn, testa att träna på utegym, gå stavgångspromenad, prova parcykel, lära dig mer om KOL, diabetes och hjärtsvikt, testa yoga,  paraffinbad mot värk i händer, provsmaka nyttigt fika på hälsocafé, prova stolsgympa, mindfullness, bodyscanning, familjeträning, testa lungor och blodtryck, lära dig mer om ångest, alkohol, mäta blodsockret och lära dig nya sätt att laga pizza och pasta.

Maria Liljeroos är sjuksköterska på Mälarsjukhuset men forskar också om hur vården kan förbättras för personer med hjärtsvikt. Hon berättar varför det är viktigt att stötta de anhöriga kring den hjärtsjuka.
– De närstående tar ett stort ansvar, men är en bortglömd grupp i vården. De som deltog i våra intervjuer sa att det var första gången någon frågade hur de mår.

Föreläsningar om att leva med kronisk sjukdom på fyra orter
Mån 16/10 kl. 14.00 – Flen, Aktivitetshuset Skjortan på Drottninggatan 24
Mån 16/10 kl. 18.00 – Eskilstuna, Komvux aula på Careliigatan 12
Tors 19/10 kl. 14.00 – Oxelösund, Koordinaten
Tors 19/10 kl. 18.00 – Nyköping, Culturum

Närmare 20 procent av patienterna på landstingets vårdcentraler har någon kronisk sjukdom.

Hälsoveckan pågår 16–20 oktober. Varje vårdcentral har ett eget program, och alla aktiviteter är gratis.